MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dissabte, 21 de gener del 2017

NESPRER - NESPRER DEL JAPÓ - NESPRER DE MENORCA (Eriobotrya japonica)


Nesprer de Menorca

Eriobotrya japonica

  • Característiques fruita: fruita de mida petita, ovalada,de pell taronja i carn blanca ataronjada. És de consistència mitjana i gust dolç.
  • Fenologia: la fruita madura a les darreries de maig inicis de juny.
  • Cultiu: reproducció per empelt de gemma (escudet, placa, estella) o muda (corona, fenedura) damunt peu franc o codonyer. És un arbre sensible al vent i a la salinitat. Requereix sòls amb bon drenatge. En sòls calcaris, és sensible a la clorosi. Sensible a l’asfíxia radicular. Les malalties més freqüents són la mosca de la fruita i el motejat.

Arbres d’Algendar Menorca :





NESPRER DEL JAPÓ

Eriobotrya japonica (Thunb.) Lindl.
Família : ROSACEAE

Gènere : Eriobotrya

Nom comú català : Nesprer del Japó.

Nom comú castellà : Nispelero del Japón. Níspero del Japón. Nispolero.

Distribució general (Fitogeografia) : Xino-Japonesa

Època de floració : Gener. Febrer. Març. Abril. Octubre. Novembre. Desembre.

Formes vitals : Macrofaneròfit.

Observacions : Els fruits poden menjar-se frescs o acompanyats d´estofats, també en la producció de dolços i licors.

Origen : Xina i Japó

Descripció : Petit arbre perennifoli que pot arribar fins a 10 m d´alçada amb grans fulles, simples, lanceolades, dentades, coriàcies amb nerviació paral.lela, rugoses, verd-obscures per l'anvers i tomentoses al revers i disposició alterna. Les flors són de color blanc-groguenc i neixen en gran nombre de panícules piramidals, terminals cobertes d´una densa capa de pels amb aspecte de vellut , bru-groguencs amb 5 pètals aovats, lliures. El fruit és piriforme globós o elipsoide molt aromàtic, dur, de color groc amb pell fina i fàcil de desprendre.

Època floració : Desembre - gener