MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dissabte, 2 de gener del 2016

PLANTES DE MENORCA: FONOLL MARÍ (Crithmum maritimum L.)

El fonoll marí, (Crithmum maritimum) és una planta típica del litoral rocós que viu bé sobre penya- segats fins gairebé on arriben els esquitxos de les onades. Creix també en ambients més sorrencs o de còdols ben a prop de la roca. El fonoll marí, és l’espècie més freqüent als roquissars litorals de la nostra costa. Malgrat el seu nom, l’única cosa que l’emparenta amb el fonoll “terrestre” (Foeniculum vulgare) és el seu aspecte i en especial la seva inflorescència en forma d’umbel·la .
Tant el fonoll, com el fonoll marí presenten inflorescències en forma d’umbel·la.
Com la majoria de plantes típiques del litoral presenta una sèrie d’adaptacions per a sobreviure un ambient tant inhòspit. En aquest cas, la planta té les fulles crasses (carnoses) i glauques (clares).
És una planta rica en iode, brom i d’altres sals minerals. Té una concentració en àcid ascòrbic (vitamina C) molt elevada, raó per la qual ha passat a la història com a una planta antiescorbútica , que formava part de la dieta dels navegants transoceànics.
El fonoll marí és aperitiu, diürètic i tònic. Les seves tiges i fulles són molt aromàtiques i s’utilitzen en la preparació d’olives en adob i també en la salaó d’anxoves.
És excel·lent acompanyant tot tipus d’amanides.
Aquí a Ses Illes, el fonoll marí es molt apreciat i es consumeix de manera habitual conservat en vinagre. Es fa servir per acompanyar el pa amb oli, les amanides i fins hi tot algun peix al forn. A les Balears, aquesta planta està protegida pel govern des del 2005 per evitar la seva sobreexplotació i es necessita una autorització per collir-la. Des de Mallorca, el fonoll marí es comercialitza a altres indrets del món on el producte és considerat com una “delicatessen”.
Aquí teniu un vídeo on explica molt bé la seva elaboració.













Crithmum maritimum L.

Família : UMBELLIFERAE (APIACEAE)

Gènere : Crithmum

Nom comú català : Fonoll marí.

Nom comú castellà : Hinojo marino.

Distribució per províncies : Alacant. Barcelona. Castelló. Girona. Illes Balears. Tarragona. València.

Distribució per illes : Cabrera. Dragonera. Eivissa. Formentera. Mallorca. Menorca.

Distribució general (Fitogeografia) : Pluriregional

Època de floració : Gener. Juny. Juliol. Agost. Setembre. Octubre. Novembre. Desembre.

Formes vitals : Camèfit.

Hàbitat : Tot el litoral.

Usos i propietats : Aromàtica. Comestible o usos alimentaris.

Plantes Legalment Protegides : Catàleg Balear.

Categoria IUCN : Poc preocupant

Característiques : Planta que viu a les zones litorals ben a prop de la mar. És llenyosa amb fulles dividides, en segments lanceolats, són suculentes, d’un verd glauc. Tota la planta té un aroma ben característic. Les flors són d’un color groc-verdós i formen umbel·les amb llargs peduncles.