MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dimarts, 25 de març del 2014

SA COVA MURADA - BARRANC D'ALGENDAR (CIUTADELLA)


Un dels llocs més màgics del barranc és la Cova Murada, una gruta que va estar molt de temps tancada per un mur de pedra. En el seu interior van aparèixer vestigis prehistòrics. Però sens dubte, el fet més suggestiu que habita aquesta cova és la llegenda de la Dama.




















Els encantaments, són narracions fantàstiques que parlen de tresors ocults i dames encantades, on un personatge ingenu s’enfronta als fets més insòlits, com podem veure a llegendes com Sa dama de sa cova Murada, Sa senyora des Barranquell o Encantaments de Biniguarda.

Cultura Popular de Menorca

LLEGENDA DE SA DAMA DE SA COVA MURADA
Diu la llegenda que un cabrer solia arribar-hi amb el seu ramat, asseient-se durant hores en una roca que hi ha més avall de la cova. Un dia, va veure amb sorpresa a una princesa que es pentinava amb una pinta d'or. Com la dama no va dirigir la paraula al cabrer, aquest va preferir ignorar-la. Un cop més veuria el pastor a la dama esperant que ell li dirigís la paraula. Finalment, a la tercera, la misteriosa dona no es va poder reprimir i li va preguntar al cabrer: “Què prefereixes més, la pinta d'or o jo?" El pastor es va afanyar a contestar: “La pinta d'or”. Furiosa, la dama li va llançar la pinta sentenciant: “Seràs pobre tota la teva vida”. I va desaparèixer.

divendres, 21 de març del 2014

ILLA D'EN COLOM (MAÓ)

L’illa d’en Colom és l’illot més gran dels que rodegen l’illa de Menorca. Té una superfície de 59 hectàrees i la seva intricada línia de costa completa un recorregut de gairebé 12km.



La costa nord-est (la que dóna a mar oberta) és rocosa i escarpada, però, en canvi, la costa que s’encara a l’illa gran, Menorca, alberga dues platges ben resguardades: la platja de Tamarells (la situada més al sud i, per tant, més propera a la població des Grau) i l’arenal d’en Moro (situada a l’extrem nord-oest de l’illot).
L’illa d’en Colom està  separada de l’illa gran per un pas relativament estret i poc profund amb un fons alternat d’arena i posidònia que fa que els dies de calma i llum intensa la mar prengui tonalitats que van des del turquesa fins al blau més profund.