MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dimecres, 10 de desembre del 2014

TORRE TALAIA DE S'ENCLUSA (FERRERIES) 2014

La Talaia de s'Enclusa és una talaia construïda durant la segona meitat del segle XVIII situada a 275 msnm, dalt la muntanya de S'Enclusa. Juntament amb la talaia de Binissarmenya, és una de les darreres edificacions d’aquest tipus que s’aixecaren a Menorca.

La història de Menorca en el segle XVI va estar marcada per les destruccions de Maó (1535) i Ciutadella (1558), la primera obra d’un atac corsari comandat per Barba-rossa i la segona d’una flota otomana comandada per Piali Baixà. Com a conseqüència d’aquestes desfetes es va iniciar la construcció del fort de Sant Felip al port de Maó i es van erigir un conjunt de torres de vigilància a diversos llocs estratègics al llarg de la costa de Menorca. Les primeres torres d’aquest tipus foren construïdes a principi del segle XVII, i tenien la missió de vigilar l’arribada de possibles incursions corsàries per donar avís a les poblacions perquè prenguessin les mesures de defensa oportunes abans que l’atac fos una realitat. També en èpoques de pesta i altres epidèmies servien per controlar que cap vaixell no pogués desembarcar les mercaderies o les persones per un altre lloc que no fos el port de Maó o el de Ciutadella, on els oficials de la sanitat havien d’autoritzar o prohibir, segons els casos, aquestes operacions. Segons alguns documents, a principi del segle XVIII existien cinc talaies fixes, que en temps de guerra o de perill sanitari, és a dir, epidèmies que afectessin terres de la Mediterrània, es podien ampliar a deu. Fins als nostres dies han arribat set talaies –en un estat més o menys satisfactori segons els casos–, dues de les quals no formen part del grup anterior, sinó que van ser construïdes durant la segona meitat del segle XVIII i són de planta rectangular: la de s'Enclusa i la de Binissarmenya.


Actualment està molt deteriorada. A principis del segle XXI s'utilitza com lloc de vigia contra incendis de l’ Institut Balear de la Naturalesa del Consell Insular de Menorca. 



1 comentari:

Fermando ha dit...

De casualitat he trobat tu blog i ho considero ùtil.