MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dilluns, 24 de febrer del 2014

DOLMEN - SEPULCRE MEGALÍTIC DE SES ROQUES LLISES (ALAIOR) 2014








Sepulcre megalític del Pretalaiòtic (II mil·lenni aC). Els anomenats sepulcres megalítics són tombes col·lectives de l'època pretalaiòtica, que poden datar-se cap al 1800 - 1600 aC. Un dels més coneguts és el de ses Roques Llises. Consta d'una cambra funerària formada per grans lloses posades de cantell, que es trobaven cobertes també per lloses horitzontals. S'accedia a aquesta cambra funerària per una llosa perforada, ben visible encara, després de travessar un petit corredor. Tot el conjunt estava cobert per terra i pedres, tot formant un petit túmul. Actualment només es veuen algunes lloses de la cambra funerària i restes del corredor i del mur de contenció. Els difunts eren dipositats a la cambra funerària amb alguns materials (ceràmiques, objectes d'os i de metall), part dels quals foren rescatats durant l'excavació.

1 comentari:

Joan Ruiz i Solanes ha dit...

Som molts els qui preferim la bellesa de la irregularitat a la discutible bellesa de la linia recta. Les construccions megalítiques del Calcolític i també les posteriors talaiòtiques, em desperten un plaer estètic molt superior a les arquitectures sumeries, egipcies , gregues o romanes, on la línia recta sembla diluir l'emoció del misteri, i la monumentalitat dels volums -al meu parer- no compensa la pèrdua de regustos geològics.

L'imperi absolut de la línia recta a partir de l'antigor clàssica, hom va tornar a superar-lo amb el barroc, però molt tímidament, massa supeditats a la regularitat geomètrica.

Un gran geni de l'arquitectura, Antoni Gaudí, sí que va saber retrobar aquesta vibració emocional que desperten els megàlits.

La irregularitat geomètrica i l'imperi de la recta vindríen a il.lustrar,d'alguna manera, la tensió dialèctica natura / cultura