MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dimarts, 27 d’agost del 2013

TORRENT DE MERCADAL - CALA TIRANT (FORNELLS) 2013

NOVA IMATGE AMB ES PONT


El Torrent de Mercadal neix als vessants septentrionals del puig Mal i flueix cap al N creuant el poble des Mercadal. Alimenta, prèviament a l’arribada a la platja de Tirant, el prat de Lluriac, un conjunt de 3 basses estacionals de notables dimensions més una àmplia zona inundable temporal.
El conjunt de les zones humides de la zona es completa amb tot un seguit de basses temporals localitzades entre les morfologies dunars i derivades dels enfonsaments provocats per l’extracció d’arena. En l’actualitat, totes aquestes basses estan completament recobertes de vegetació i repletes de vida aquàtica.
El Torrent desemboca a la part posterior del costat esquerre de la badia de Tirant.

diumenge, 25 d’agost del 2013

NAVETA NORD DE RAFAL RUBÍ (ALAIOR) 2012

És un edifici funerari en forma de nau invertida format per un corredor i una cambra que originàriament en tindria una altre a la part superior.
En aquest monument s’hi realitzaren els enterraments comunitaris a finals de l’època pretalaiòtica i es seguí utilitzant en el talaiòtic inicial (1600 – 1000 AC.)
S’accedeix a la cambra inferior per una llosa perforada on encara s’hi pot observar al rebaix on s’hi encaixava la porta.






divendres, 23 d’agost del 2013

NAVETA SUD DE RAFAL RUBÍ (ALAIOR) 2012

Edifici funerari en forma de nau invertida format per un corredor i una cambra que originàriament en tindria una altre a la part superior.
En aquest monument s’hi realitzaren els enterraments comunitaris a finals de l’època pretalaiòtica i es seguí utilitzant en el talaiòtic inicial (1600 – 1000 AC.)





dissabte, 17 d’agost del 2013

OBELISC DE SIR RICHARD KANE (MAÓ)


Monument al gobernador anglès Richard Kane, construït l'any 1801 i traslladat al lloc actual l'any 1991.
Encarregat pel governador britànic Eduard Fox el 1801, està situat prop del port de Maó, on passa el camí que Sir Richard Kane va fer construir.
En la seva inscripció, incisa en marbre blanc i en llatí, es pot llegir: "Aquest camí ral que comunica les dues parts extremes de l’illa va ser obert per primera vegada l'any 1720, gràcies a la sol·licitud de l’il·lustre home, general Richard Kane, investit pel rei amb el govern superior de Menorca." 

dijous, 15 d’agost del 2013

CARRERS DE MAÓ (I)

S'ARRAVALETA
CARRER DE HANNOVER - COSTA DE SA PLAÇA

CAMÍ DES CASTELL
CARRER DE SANT ELIES DE SES VAQUES
PLAÇA DE LA CONSTITUCIÓ
PLAÇA DE LA BIOSFERA

dimarts, 13 d’agost del 2013

ESGLÉSIA DE LES CARMELITES (CIUTADELLA)



La congregació de monges terciàries carmelites de Ciutadella, que esdevenen després carmelites missioneres, és fundada pel beat i frare carmelita Francesc Palau i Quer l’any 1860 arran d’una visita feta a l’illa per predicar la novena d’ànimes a la Catedral de Menorca. Després de diversos canvis de domicili, la petita comunitat, dedicada a l’oració i a desenvolupar diverses tasques assistencials i formatives, s’instal·la definitivament  l’any 1899 a la casa cedida per la benefactora Casilda Caimaris i Vives del carrer de Maó.
Dolores Menéndez de Arango, cunyada de l’anterior, adquireix la casa del costat per què hi construeixin l’oratori. La petita església, construïda segons plànols d’Enric Sagnier i Villavecchia i beneïda l’any 1902, és neogòtica, l’estil per antonomàsia de l’arquitectura religiosa de l’època.

dissabte, 10 d’agost del 2013

SA GALERA (CIUTADELLA)




A la zona central de l’entrada a Cala des Degollador o Sa Platja Gran,  es troba l’Illot de sa Galera (30 metres de llarg i 10 d’ample).