MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dissabte, 29 de setembre del 2012

PUJADA AL PUIG I CASTELL DE SANTA ÀGUEDA 264m (FERRERIES)

 
El Puig de Santa Àgueda (en àrab Sent Agaiz), amb 264 m d'altura sobre el nivell del mar, és la tercera muntanya més alta de Menorca, després del Toro (357 m) i del Puig de s'Enclusa (274 m). El turó, situat al municipi de Ferreries, ofereix unes vistes excel•lents sobre la costa nord de l'illa.
El cim està ocupat per les restes del Castell de Santa Àgueda, el testimoni més important de la Menorca islàmica. L’accés a la fortalesa es realitza per una calçada romana en un bon estat de conservació i que en alguns trams, l’empedrat presenta un treball artesanal que acaba a l’entrada del castell.
Malgrat la decadència del Castell, la visita és de gran interès, tant des del punt de vista cultural com paisatgístic. L'excursió d'anada i tornada té una durada aproximada de 2 hores. El punt de partida a peu és una escola rural abandonada situada al camí dels Alocs, just devora l'entrada del lloc de Santa Cecília.


dimarts, 25 de setembre del 2012

SANTUARI DE MARIA AUXILIADORA (CIUTADELLA)



La primera pedra del santuari de Maria Auxiliadora es va posar el 15 d'agost de 1890. L'església va ser construïda pel mestre Antoni Anglada Pons, segons els plans de l'arquitecte català Enric Sagnier, constructor del santuari del Tibidabo i del nou Ajuntament de Ciutadella. Llavors, constava d'una única nau coberta.
Posteriorment, es van fer patents les seves reduïdes dimensions i l'arquitecte català Francesc Folguera va elaborar l'estudi per agregar dues naus laterals. El retaule primitiu va ser substituït el 1923 per la imatge de Maria Auxiliadora.
La portada neogòtica, actualment restaurada, està emparentada amb dos oratoris de Ciutadella: El Carme i l'església del Cor de Jesús de la Companyia de Maria, desgraciadament derruïda.
Però l'obra salesiana havia crescut extraordinàriament i es va construir una església nova edificada perpendicularment a la primitiva i en comunicació amb ella. La nova església de tres naus va ser aixecada seguint les directrius de l'art gòtic.

divendres, 21 de setembre del 2012

TORRE DE SANITJA (FORNELLS) 2012

La figura emblemàtica de la torre de Sanitja, denota un sentiment romàntic, de temps remots, d’estil militar i d’esperit imperialista. Va ser alçada pels anglesos l’any 1800, formant part d’una xarxa de defensa d’onze torres situades en els punts més estratègics de l’illa. Construïda pel capità Robert d'Arcy durant l’última dominació britànica entre 1798 i 1802, va ser dissenyada per albergar a una guarnició de 18 homes i amb la suficient capacitat de magatzematge per cobrir les necessitats d’un mes.
La seva missió era el control i la vigilància contra possibles incursions de pirates o expedicions invasores dels francesos. La seva defensa era fonamentalment el sistema de comunicació que emprava amb senyals de fum durant el dia i de foc per la nit, que es podien veure des de la muntanya de El Toro o des de la torre emplaçada en el port de Fornells.




Torre i ses Illes Bledes (foto 10-10-2010)