MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

diumenge, 26 d’agost del 2012

MEDUSES (MENORCA)

Les meduses no tenen la capacitat d'atacar, en primer lloc perquè ni tan sols tenen capacitat per desplaçar-se i contrarestar la dinàmica marina. Les meduses només poden moure's verticalment dins la columna d'aigua, és a dir pugen o baixen en funció de factors com la llum o la disponibilitat d'aliment. No poden per tant dirigir un atac contra cap persona o animal. Només que si, per casualitat, ens creuem en el seu camí ens picaran. El mecanisme de picada és senzill, cada cèl•lula urticant o cnidocist, compta amb un filament sensorial anomenat cnidocili. Quan un objecte o organisme toca aquest filament, automàticament surt de dins d’una espècie de càpsula, anomenada nematòcits, un filament urticant amb espines i forma de punxó que es clava i injecta una toxina. Una medusa té milers de cnidocist i encara que sembli morta o estigui sobre la sorra aquests cnidocist són actius.
RECOMANACIONS: Segons els serveis de la Creu Roja el millor que podem fer en cas de picada és aplicar un antihistamínic en forma de pomada sobre la zona afectada o bé aplicar aigua de mar ben calenta, mai aigua dolça. Si ens trobem a una platja que compti amb serveis de la Creu Roja tot d'una hem d’anar a la seva caseta per a què ens atenguin.