MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dimecres, 27 de juliol del 2011

REIAL MONESTIR DE SANTA CLARA (CIUTADELLA)





Aquest monestir va ser fundat pel rei Alfons III d’Aragó en 1287, després de conquistar Menorca als musulmans. El convent medieval fou destruït pels turcs en 1558, per la qual cosa hagué de ser reedificat a finals del segle XVI i principis del XVII. La peça artística més important del convent que pogué salvar-se del saqueig turc és un relleu de fusta d’estil renaixentista, datat entre finals del segle XV i principis del XVI. Es tracta d’un plafó que representa l’adoració dels pastors, i que degué formar part d’un retaule en el qual es reproduïa, en diferents escenes, el cicle del Nadal. És una obra de notable qualitat artística. El monestir fou novament enderrocat durant la Guerra Civil per ordre de les autoritats locals del Front Popular. L’edifici actual data de la dècada de 1940, tot i que es conserven algunes dependències de l’antic convent, com ara el locutori. El monestir de Santa Clara ha estat, al llarg dels segles, un dels principals centres de la vida religiosa de Ciutadella. Encara manté el seu protagonisme durant les festes de Sant Joan, quan la cavalcada dóna voltes pels carrers propers al convent i entra en el pati del monestir durant els anomenats caragols de Santa Clara.

dilluns, 25 de juliol del 2011

TORRE D'ADDAIA (ES MERCADAL)





Aquesta torre va ser construïda pels anglesos el 1800. És una torre troncocònica. Ha estat sotmesa a una profunda restauració per part dels seus propietaris, però ha perdut el matacà que protegia la porta d'entrada. En la documentació anglesa s'assenyala que a aquesta torre li corresponien 18 soldats i tenia provisions per a un mes. El diàmetre de la base és de 12'21 metres. El gruix dels murs a la zona de la base supera els 2'5 metres d'amplitud. L'alçada de la torre és de 8'25 metres. La planta baixa amb diverses dependències estava reservada per magatzem i polvorí. L'accés del pis intermedi amb la terrassa superior finalitzava en el matacà. La terrassa superior s'envoltava d'un ampli parapet situat entre dos bordons. El matacà originari tenia 5 mènsules. Cada 4 metres es reforçava l'estructura de la torre afegint fileres de carreus.

dissabte, 23 de juliol del 2011

ESGLÉSIA I CLAUSTRE DEL CARME (MAÓ)









Després de molts anys de gestions, els carmelites van aconseguir autorització del govern anglès per a l'edificació a Maó d'una església i convent per a la seva orde. L'edifici, començat el 1750, es va anar construint al llarg de més de 70 anys. D'estil neoclàssic, la del Carme és la més espaiosa de les esglésies de Maó.

Paral.lelament a l'església del Carme es va edificar el claustre. De línies molt sòbries, destaca el conjunt de ménsules esculturades de la planta baixa. Desamortitzat en 1835, va albergar la presó, els tribunals de justícia i el mercat. Actualment, manté el mercat a la planta baixa i diferents instal.lacions culturals al pis superior.

dimecres, 20 de juliol del 2011

MONUMENT AL REI ALFONS III D'ARAGÓ - PLAÇA DE LA CONQUESTA- (MAÓ)





Escultura erigida l'any 1950 en memòria del rei Alfons III, que va conquerir l'illa de Menorca als musulmans l'any 1287. És obra de l'escultor català Frederic Marés.

dijous, 14 de juliol del 2011

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA EULÀLIA (ALAIOR)









L'església de Santa Eulàlia (1674-1690) fou edificada sobre un turó al voltant del qual va anar creixent el poble d'Alaior.Des del 1995 fins al 2008 l'església de Santa Eulàlia va ser objecte d'una important restauració.

dimarts, 12 de juliol del 2011

TORRE DE FELIPET - PORT DE MAÓ (2011)



La torre es construí l'any 1798, a l’emplaçament de l’antic fortí del mateix nom que havia estat enderrocat el 1782 per ordre de Carles III; l’enginyer director de l’obra fou el capità d’enginyers D’Arcy, sota el comandament del general Stuart. El tipus de torre correspon a les construïdes pels anglesos a Menorca: tres plantes, magatzem, allotjament de tropa i pis superior per a combat. Actualment la torre té una porta practicada a la planta baixa i el pis d'enmig ha caigut. Al voltant de la torre hi ha una bateria amb sis canoneres a barbeta per allotjar-hi els corresponents canons, situada a la punta oriental del Llatzeret, que es construí a la mateixa època que la torre, 1798-99, durant la darrera ocupació anglesa de Menorca

dissabte, 9 de juliol del 2011

ES PINARET (CIUTADELLA)



















Es Pinaret està situat al migjorn de Ciutadella, al km 1,7 de la carretera que comunica la ciutat amb el cap d'Artrutx.
Dins el recinte hi ha: Una Area Recreativa, la Casa de Colònies i el Camp d’Aprenentatge.
És un lloc menorquí tradicional que conserva els seus elements característics: casat, bouers, era, sínies, barraques de bestiar, etc. La zona és un canal que conserva la part de conreu, hort amb arbres fruiters i una zona d'ametllerar i garrover en fase de recuperació. A la part de Tramuntana hi ha una garriga amb pins en bon estat de conservació.

dijous, 7 de juliol del 2011

ESGLÉSIA DE SANT JOSEP (MAÓ)





L'Església de Sant Josep de Maó fou construïda l'any 1738 per la comunitat de mestres de cases, fusters i calefactors, dedicada a Sant Josep. És un edifici d'estil molt senzill, de nau única, amb petites capelles a cada banda. En el període entre 1764 i 1782 passa a formar part del culte anglicà, però amb la dominació espanyola de 1802 passa de forma definitiva al culte catòlic.

dimarts, 5 de juliol del 2011

ILLA DEL LLATZERET (PORT DE MAÓ)









Edificació sanitària que entre 1817 i 1917 va donar servei a milers de vaixells que, provinents d’altres ports, podien ser portadors de persones i mercaderies infectades, i, per tant, estaven obligats a passar la quarantena.

divendres, 1 de juliol del 2011

PARRÒQUIA MARE DE DÉU DEL ROSER (ES CASTELL)







L’Església de la Mare de Déu del Roser, d’estil neogòtic, edificada entre finals del segle XVIII i principis del XIX, en substitució del temple que hi havia en el Raval de Sant Felip, i abans, la capella del mateix nom situada a l’interior de la fortalesa. En el seu interior es conserven retaules de pedra de valor estimable. Entre d’altres, cal destacar el retaule de Sant Jaume i el de Sant Pere (s.XVIII).