MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dissabte, 12 de febrer del 2011

S'ALMADRAVA -PORT DE SANITJA- (FORNELLS)





































































































































































A l'Est del Port de Sanitja, hi trobam una petita caseta de baixa altura, encalada seguint el patró que marca la tradició rural. Sorprèn saber que es va edificar a finals del segle XVIII. Segons conten les cròniques, fou la primera indústria pesquera de Menorca i sabem que es diu S'Almadrava gràcies a la cartografia antiga.
L'any 1787, es va fundar una companyia de pesca a Sanitja, formada per un grup de menorquins i d'experts en els sistemes de xarxes de captura de tonyina de l'illa de Sardenya.
De Sardenya van dur dos carregaments de suro, arreus i altres eines indispensables. Durant el primer any no van aconseguir pescar absolutament res, i a l'any següent, només van aconseguir pescar 500 tonyines petites, que els desanimà per complet, dissolvent l'empresa. Poc més tard, l'any 1859, van tornar a intentar-ho amb l'ajut de pescadors de Benidorm, però després de dos o tres anys d'assaigs, es va decidir abandonar definitivament el projecte.
Des de llavors, S'Almadrava va servir durant molt de temps per a albergar als pescadors del poble de Fornells que pescaven per la zona més al nord-oest de Menorca.