MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dissabte, 3 d’abril del 2010

BINIGAUS NOU -ES GALLINER DE MADONA - SALA HIPÒSTILA (ES MIGJORN GRAN) 2010


La sala hipòstila més gran de l'illa té forma més o menys semicircular i consta de cinc columnes mediterrànies, és a dir, de pedres sobreposades, més estretes a la base que no al capitell. Adossats a les parets hi ha nombrosos pilars polilítics. En aquesta sala hipòstila, tos els suports del sostre, tant les columnes exemptes com les adossades són també polilítiques.
La utilitat que se'ls hi donava antigament a aquests tipus de construccions no està clara. És possible que diferents sales hipòstiles es dediquessin a funcions diferents. Com exemple més habitual de sales hipòstiles, les trobem adossades a cercles (vivendes talaiòtiques), encara que també n'hi ha adossades a altres construccions, aïllades, grans, petites, etc. Concretant, aquesta sala era una pleta fa molts pocs anys i, anteriorment deuria ser un galliner, a jutjar pel seu nom popular (Galliner de Madona).