MENORCA RESERVA DE BIOSFERA -DECLARADA PER LA UNESCO EL 8 D'OCTUBRE DE 1993-

MENORCA ES CONVERTEIX EN LA RESERVA DE BIOSFERA MARINA MÉS GRAN DE LA MEDITERRÀNIA APROVADA PER LA UNESCO EL 19 DE JUNY DE 2019

MENORCA TALAIÒTICA - DECLARADA OFICIALMENT PATRIMONI MUNDIAL DE LA UNESCO AVUI DILLUNS 18 DE SETEMBRE DE 2023

dimarts, 2 de febrer del 2010

SON MERCER DE BAIX I COVA DES MORO -POBLAT PRETALAIÒTIC- (FERRERIES)

El poblat de Son Mercer de Baix, és el principal jaciment d'hàbitat del període Pretalaiòtic de Menorca format per diverses navetes d'habitació o naviformes. Es tracta de construcciones de planta absidal, construïdes en aparell ciclopi. La coberta era generalment de branques i terra trepitjada. Hi ha, tanmateix, un exemplar únic a les Balears que presenta coberta de lloses sostingudes per tres columnes polilítiques de tipus mediterrani (més estretes a la base que no al capitell); una quarta columna, situada a la part de l'entrada, ha desaparegut.
Aquesta naveta una de les construccions clàssiques de l'arqueologia menorquina, es coneix popularment amb el nom de Cova des Moro. Va ser declarada monument historicoartístic el 1931. De la resta de naviformes només es conserven els fonaments.
Les excavacions realitzades al poblat de Son Mercer de Baix han posat de manifest que el jaciment continuà habitat durant el període de transició del Pretalaiòtic al Talaiòtic. També es va poder constatar la pràctica de la metal·lúrgia de coure a petita escala.